Europa,  Podróże,  Włochy

Eataly, czyli najlepsze włoskie delikatesy

Eat, czyli jeść i Italy, czyli nasze ukochane Włochy. Jak sama nazwa wskazuje, to miejsce powstało z miłości do włoskiego jedzenia. Założyciele tych największych włoskich delikatesów mieli również inny cel, a mianowicie nauczyć ludzi jedzenia po włosku. Ten „włoski sposób” to delektowanie się kuchnią śródziemnomorską, w połączeniu ze świetnym winem, a także z poszanowaniem historii i tradycji. To cieszenie się z prostych produktów wysokiej jakości i lokalnych dostawców. I nie chodzi tu tylko o Włochów, bo oni to potrafią, ale o ludzi na całym świecie. Dlatego Eataly jest już dostępne w Nowym Jorku, Tokio, czy Dubaju, a ja zapraszam Cię do największych włoskich delikatesów, czyli Eataly Roma.

Wnętrze Eataly


Historia Eataly

Pierwszy sklep Eataly powstał w 2007 roku w Turynie. Oscar Farinetti, założyciel marki Eataly pragnął stworzyć coś innego niż sklep. Jego celem było stworzenie miejsca, które będzie zrzeszać najlepszych producentów z regionu, ale tez pełnić funkcje edukacyjne. Chciał miejsca, w którym będzie można kupić produkty najwyżej jakości, ale też brać udział w warsztatach o winie i dobrym jedzeniu. Uczyć się gotować i biesiadować po włosku. Przez kilkanaście lat odwiedzał wszystkie włoskie regiony, aby nawiązać współpracę z najlepszymi producentami. Dla Oskara najważniejsze było, aby jego dostawcy produkowali żywność zgodnie z ideą slow food, czyli naturalnie, zdrowo i uczciwie. Dzięki temu, trzynaście lat pózniej, możemy się cieszyć z aż 40 lokalizacji Eataly na całym świecie.

Lokalni producenci w Eataly
Produkty z każdego regionu Włoch
Codziennie świeże owoce i warzywa
Najlepsze owoce morza


Eataly Roma

Rzymskie Eataly, to największe takie delikatesy na świecie. Znajdują się w budynku po dawnym terminalu lotniczym Roma Ostiense. Terminal został wybudowany na mundial w 1990, jednak inwestycja okazała się nietrafiona. Budynek przez 20 lat stał zupełnie pusty i właśnie wtedy Oscar Farinetti, zdecydował się na jego zakup.

Eataly Roma to 17 000 m² rozłożone na 4 piętrach. W 5 restauracjach spróbujesz dań z najwyższej jakości sezonowych produktów, a wybór jest naprawdę duży. Od pizzy pieczonej w prawdziwym piecu opalanym drzewem, do wykwintnych dań przygotowanych w restauracji Tiera, wyposażonej w ręcznie robiony 3-metrowy grill. Dla miłośników wina jest ogromny wine bar i wine shop oferujący ponad 25 000 butelek z 30 regionów. Na potrzeby warsztatów są tam także 3 bogato wyposażone rzemieślnicze labolatoria i sale dydaktyczne. Dodatkowo, na 1000 m² znajduje się pomieszczenie przygotowane do organizacji rożnych eventów.

Codziennie wypiekany świeży chleb
Prawdziwa rzymska pizza na kawałki
Rzemieślnicze piwa z mapami regionów
Enoteka wyposażona w 25 tys butelek
Wina prosto z beczki

Podczas wizyty w rzymskim Eataly, możesz wziąć udział w rożnych warsztatach. Jednym z nich jest „Mani in pasta”, czyli wycieczka dedykowana miłośnikom włoskiego jedzenia. Podczas warsztatów poznasz sekrety produkcji włoskiego chleba, prawdziwej mozzarelli do bufala, serów i wędlin, a kucharze zdradzą Ci najlepsze przepisy. Weźmiesz także udział w degustacji rzemieślniczego piwa, najlepszych włoskich win i prawdziwej kawy. To idealny sposób na spędzenie ciekawego dnia w gronie znajomych, a ceny zaczynają się od 20€. Jeśli będziesz zainteresowany dokładnym programem warsztatów, to znajdziesz je pod tym adresem https://media.eataly.net/media/wysiwyg/tours/rome.pdf

Ogromny wybór serów i wędlin
Produkcja mozarelli di bufala odbywa się na miejscu


Informacje praktyczne:

Adres: Eataly Roma Piazzale 12 Ottobre 1492

Dojazd:

  • Metro: stacja Pyramide i dalej około 700 metrów pieszo
  • Pociąg: stacja kolejowa Roma Ostiense, skąd dojdziesz już w kilka minut

Godziny otwarcia: Poniedziałek- Sobota 8:30-19:00 Niedziela 8:30-15:00

Kontakt: www.eataly.it, eatalyroma@eataly.it

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *